Presentkort

Kund & Personal aktivitet

Presentkort är den lösning som gör livet lättare då man vill fira en vän men inte vet vad man ska ge. Att hitta den perfekta gåvan är inte alltid lätt och det känns inte särskilt snyggt att ge bort ett kuvert med pengar som fullkomligt skriker hur lite du engagerat dig i presenten.

Med ett presentkort så visar du att du både tänkt till vad gäller typ av present och att du vill fira din vän. Det ultimata presentkortet är det som gäller upplevelser. Visst är det trevligt att få ett presentkort till en bok eller skiva som man själv kan välja men om du jämför detta med en skönhetsbehandling, köra sportbilar som Ferrari eller köra Lamborghini så faller böcker och skivor platt.

Att ge bort en upplevelse är både roligt och spännande. Du kommer kanske själv att delta då det blir dags att ge sig ut i skogen eller dra på flytvästen.

Med presentkort väljer du själv budget och det finns flera olika nivåer som passar olika typer av vänskapsrelationer. På jobbet kan man gå ihop ett helt gäng och samla till ett presentkort för en större summa. Det kan man förstås också göra inom en familj eller vänskapsgrupp.

Roligast blir det när evenemanget upplevs tillsammans vilket oftast går att ordna.

Då du vill hitta en present som ska vara personlig, unik, lättsam och intressant så är ett presentkort för evenemang ditt bästa val. Vi har så många olika typer av upplevelser att välja bland att det garanterat finns något för alla att ta del av. Låt din Mamma, Pappa, partner eller vän testa en upplevelse med sportbil genom att köra Ferrari, åka Lamborghini eller varför inte köra Ferrari och Lamborghini 200 km?

Ditt presentkort blir till ett minne för livet och den perfekta gåvan. Dessutom behöver du inte planera så mycket innan du skaffar det. Hur presentkortet ska användas blir ett roligt samtalsämne för middagsbordet, kaffepausen eller kvällen ute med kompisarna.

Ge bort presentkort – 5 tips

När man inte vet vad man ska ge till en person som man verkligen vill fira så kan det kännas frustrerande. Tanken om att skaffa presentkort kanske inte känns så lockande för att det är opersonligt. Det behöver dock inte vara opersonligt om presentkorten man beställer kan användas till unika upplevelser och event. Detta särskilt om man själv kan vara med om upplevelsen. Här följer 5 viktiga tips för den som har tänkt skaffa presentkort hellre än en vanlig present.

1. Ett användbart kort

Först och främst så måste presentkortet vara användbart. Gå inte och köp ett kort som ger din vän 500 kg kaffe om han aldrig dricker denna dryck. Detta är förstås ett överdrivet exempel men betänk att det finns presentkort som täcker en massa olika aktiviteter och varor. Detta ger den som får gåvan en stor valfrihet och chansen att göra något som han eller hon aldrig hade gjort om du hade gett kontanter.

2. Beloppet

Hur mycket man ska ge beror förstås på till vem och när. Du bör betänka vad du har fått i present av denna person. Om du ska gå på bröllop, och själv gift dig vid ett tidigare tillfälle, så kan du ju minnas vilken typ av gåva du fick. Om det är viktigt med en stor summa pengar så kan du alltid gå ihop med flera kompisar eller familjemedlemmar för att klara av kostnaden.

3. Presentation

Att ge ett enkelt papperskort med en summa och ingen presentation är riktigt trist. När du beställer presentkortet online så ska du ta reda på hur detta förpackas. Om du tycker att det känns torftigt så kan du alltid skaffa en cool pusselbox eller något liknande att ge bort pengarna i. Om du till exempel ska ge bort upplevelsen av att köra Ferrari eller en annan sportbil så kanske du vill fästa en liten leksaksbil till kuvertet för att presentationen ska bli kreativ.

4. Goda villkor

Ta reda på hur länge kortet gäller. Det får inte vara för snäva tidsramar så att din vän inte hinner med att utnyttja sin gåva. För en enkel sak som en ansiktsbehandling så kan man behöva tid på sig för att få plats med detta i schemat, så kontrollera att presentkortet inte går ut i första taget.

5. Då du är sent ute

När man är sent ute med en present så är ett presentkort en välsignelse. Nu kan du snabbt skaffa detta online och om du inte hinner få den vackra presentationen på posten så kan du alltid skriva ut en kopia på en vanlig skrivare. På så vis så kan du ordna med världens coolaste present på några timmars tid utan att ens lämna din dator. Du kan ju till och med skicka ett mejl med gåvan till din vän men det här kan kännas en aning opersonligt så lite klippa och klistra får du allt stå ut med om du inte hinner vänta på att presentkortet ska komma med posten.

Möhippa

Möhippa, kallas en fest som av kvinnliga vänner anordnas för en kvinna som står i begrepp att gifta sig. Ursprungligen handlade möhippan om att den blivande bruden dagen före vigseln fördes av sina kvinnliga vänner till en bastu eller dylikt för att där viga sin mödom åt en gudom.

Den ökade jämställdheten har lett till att möhippan kommit att överta delar av svensexans äventyrliga format. En present med upplevelser med sportbil som att köra Ferrari och Lamborghini är skoj och ger ett minne för livet. Traditionellt har däremot en möhippa varit en mycket lugn tillställning. Brudens vänner har bland annat överlämnat en bukett bestående av hushållsattiraljer.

Möhippans historia

Man kan spåra festen för en blivande brud som koncept hela vägen tillbaka till 1500-talet. Det kan ha varit så att man till början utförde någon slags hednisk rit då en kvinna skulle gifta sig men det här är så pass långt från den moderna möhippan att man inte kan bevisa att dessa traditioner skulle vara det egentliga upphovet till festligheterna. Då är det snarare troligt att möhippans historia började någon gång på 1800-talet då man hade en speciell fest i brudens hem kvällen innan bröllopet. Då var alla välkomna vilket skiljer sig skarpt från dagens tillställningar som enbart är till för bruden och hennes kvinnliga vänner.

Möhippan som koncept

Möhippan som koncept kan alltså spåras till de festligheter som hölls i brudens hem under 1800-talet. På den tiden så brukade bröllopet äga rum på söndagen men många kom redan på lördagen för att de bodde långt bort och var tvungna att vila sig efter resan för att verkligen njuta av festen. Då många släktingar och vänner kom till brudens föräldrar så blev det till tradition att anordna med mat och dryck kvällen innan bröllopet och det är detta som många anser vara starten på en tradition som idag är mycket populär bland blivande brudar.

Ett bad innan bröllopet

Det finns en annan intressant koppling mellan bröllopen för några hundra år sedan och dagens möhippor nämligen badandet. Idag tar vi en minst en dusch per dag men under 1600-talet så var folk i Sverige inte så medvetna om det där med hygien. Det badades inte särskilt ofta, men innan bröllopet så anordnade man med bad för bruden i det offentliga badhuset. Till denna tillställning kom väninnor som också ville bada och det kunde gå riktigt vilt till. Inte alls de lugna och sansade spabehandlingar som är vanliga som möhippa-aktivitet idag! 1649 så kom det till och med en lag som gjorde gällande att bruden inte kunde bada med fler än 2 väninnor samtidigt. Gjorde hon det så blev det böter.

Moderna traditioner

Idag så kan en möhippa se ut precis hursomhelst och det är klart att man inte måste ha bara kvinnliga gäster. Det är helt upp till de som arrangerar möhippan att bestämma hur det hela ska gå till. Det viktiga är att man gör något roligt tillsammans för att fira det stundande bröllopet. Bruden ska helst inte veta något om planerna så att hon blir överraskad. Man kan klä ut sig och göra allt möjligt tokigt. Det finns till och med de som tycker att en möhippa ska innehålla dramatik som nästan blir våldsam. Kanske är detta något som blivit kvar som en rest från de våldsamma möhippabaden under 1600-talet… Numera så skapar vi våra egna möhippa-traditioner och det är bara att låta fantasin flöda. Det finns många spännande event som blir till minnen för livet. Glöm inte bort kameran så att alla som inte kunde vara med kan få se händelsen på bröllopsfesten.

Svensexa

Svensexa, tidigare kallad Svenmiddag, kallas en fest som av manliga vänner anordnas för en man som står i begrepp att gifta sig. Därmed skall betecknas att manen tar ett sista farväl av ungkarlslivets fröjder för att hädanefter ägna sig åt familjens mera stilla lycka. En mycket populär upplevelse under Svensexan är att köra Ferrari och Lamborghini, vilket kan vara en häftig upplevelse med sportbil. Svensexa motsvarar vad som i engelska kallas bachelor party eller stag party.

Svensexans historia

Man kan säga att svensexan har utvecklats från att vara ett slags straff till att vara en trevlig händelse där man firar brudgummens kommande liv som gift man. Traditionen av att fira brudgummen inför ett bröllop är verkligen inget nytt och redan för flera hundra år sedan så arrangerade brudgummen en fest för sina vänner strax innan vigseln. Det här var ett sätt att säga farväl till livet som ungkarl och att dela glädjen av att en ny familj snart skulle bildas. Under svensexans historia så har temat med avsked alltid varit centralt men som tur är så är detta arrangemang idag mer av en glädjens fest än en straffceremoni.

Namnets ursprung

Att man kallar ceremonin för en blivande brudgum för svensexa beror på att man under 1800-talet började med middagar som startade vid sextiden. Namnet har fått hänga kvar men idag finns det inga regler för när festen ska börja eller starta. När dessa middagar blev till tradition i akademiska kretsar så infördes en slags lek där man bestraffade den blivande mannen. Han skulle ju snart lämna kompisarna för att leva i tvåsamhet och för detta fick han lida pin. Det utvecklades en hel del sadistiska och farliga lekar som gick hand i hand med en massa alkohol. Till slut så var det många män som upplevde svensexan som något barbariskt och kriminellt, och som något de inte ville vara med om.

Ett bättre rykte

Under senare år så har ritualen med svensexa fått ett bättre rykte. Det är inte längre så att man arrangerar en massa konstiga och smärtfulla upplevelser som dränks med flera liter vodka. Den här ceremonin har återgått till att vara något trevligt och minnesvärt. Visst är det ett farväl till ungkarlslivet men idag är det ju få som upplever att man måste ge upp vännerna för att man är gift eftersom man antagligen redan lever i tvåsamheten innan man gifter sig. Kontrasten är inte lika brutal och därmed så är det många som tycker att det där med straff helt stryks från menyn.

Moderna lekar

Numera så kan man göra nästan vad som helst för att fira en brudgum. Man kan klättra i berg, flyga flygplan, köra racerbil, äta god middag i skogen eller göra något annat som ger en drömlik upplevelse. Alla som är med får ha roligt, brudgummen inklusive, och man ser till att upplevelsen passar bra för samtliga deltagare. Det är fortfarande så att svensexan är exklusivt till för brudgummen och hans vänner. Det här ger eventet en alldeles speciell karaktär som fortfarande kan bli väldigt grabbig. Därför väljer en del att göra saker som är mer finkulturella för att ge det hela en ny tvist. Om man ändå vill klä ut sin kompis och göra något knasigt så kan man ju göra detta på väg till själva eventet. Kidnappningar är fortfarande populära men var försiktiga med ögonbindel och munkavle!